https://usercontent.one/wp/www.brouwerijpirlot.be/wp-content/uploads/2019/04/Pirlot-44-640x932.jpg?media=1696423633

Geschiedenis van BROUWERIJ PIRLOT

Midden jaren ‘80 begon Guy Pirlot met zijn hobby in de keuken van moeder de vrouw. Een grote pot van 10 liter en een thermometer waren mijn voornaamste werktuigen. Een lekkere, stevige blonde was zijn doel. De Tripel die herhaaldelijk uit de brouwketel stroomde werd steeds opnieuw door vrienden en kennissen gewikt en gewogen en telkenmale volgde er een nieuw, aangepast brouwsel. Ondertussen gebeurde deze miraculeuze verandering van water, mout en hop in BIER in een iets grotere installatie: een zelf omgebouwde koperen verwarmingsketel van 50 liter.

De brouwer werd in de loop der tijd steeds meer door zijn omgeving om de oren geslagen met uitspraken als: “amai, daar moet ge meer mee doen” of “waarom verkoopt ge dat goddelijk spul niet” of nog “waarom begint ge geen brouwerij”…. Uiteindelijk wisten ze hem ervan te overtuigen om het bier ook te laten proeven door een groter publiek. In 1998 werden dan de nodige paperassen in orde gebracht en …

een nieuwe commerciële hobbybrouwerij was geboren.

Al snel was de capaciteit van de zelf gemaakte ketel van 50 liter ontoereikend en, door het succes gedwongen, trok de brouwer menige zaterdagmorgen naar Wetteren om te gaan brouwen in de installatie van André Paeleman. Ook dit werd op de duur niet meer haalbaar en de volledige productie verhuisde naar de Proefbrouwerij in Lochristi. We zijn nu in 2001. De volgende stap naar een volwaardige eigen brouwerij was ietsje moeilijker om te zetten.

Een locatie werd uiteindelijk gevonden in 2007 in de Heistraat in Zandhoven. Om de oude boerderij als brouwerij te kunnen gebruiken moest er eerst een RUP worden opgemaakt. Na 3 jaar van administratieve beslommeringen werd de goedkeuring dan uiteindelijk toch bekomen in 2010. Ondertussen werd er ook een bank bereid gevonden om mee te gaan in de financiering van een dergelijke zeer kapitaalsintensieve bezigheid. De nodige contracten werden afgesloten en de renovatie van de oude hoeve en de bouw van het nieuw gedeelte kon aanvangen in de lente van 2011 zodat de eerste bieren in september uit de brouwketels stroomden.

https://usercontent.one/wp/www.brouwerijpirlot.be/wp-content/uploads/2019/04/Pirlot-6-640x953.jpg?media=1696423633

ONZE VISIE

Brouwerij Pirlot bestaat al 20 jaar. En in 20 jaar is er veel veranderd. Maar de motivatie en de visie van onze brouwerij blijven hetzelfde. Ambachtelijk bier maken met een oog op de oude bierstijlen en die dan proberen te combineren met nieuwe trends en technieken (oak barrel aged).

Naast het maken van lekkere bieren van hoge kwaliteit vinden wij ook dat bier ook andere rollen heeft en kan hebben. We weten allemaal dat bier perfect erbij pas wanneer we met vrienden en familie samenzijn. Hiernaast willen wij door middel van ons bier ook onze streek (de kempen) en haar historie in de kijker zetten en willen we ook wat terug geven aan de mensen doormiddel van acties voor verschillende doelen. Dit onderscheid ons van andere brouwerijen.